Een klimaatbestendige tuin heeft veel voordelen
De laatste jaren merken we het steeds duidelijker: het klimaat verandert. Dit jaar leek de herfst bij wijze van spreken door te lopen tot in juni. Mei was de natste ooit gemeten. Warmte- en droogterecords sneuvelen de laatste jaren wereldwijd aan de lopende band. Dit alles heeft gevolgen voor de manier waarop we met water omgaan. De gemeente sorteert daarop voor, maar ook inwoners kunnen het nodige doen om de gevolgen van wateroverlast én droogte te helpen beperken.
Sinds een paar maanden heeft de gemeente Bloemendaal een online Waterloket(Verwijst naar een externe website). Hier vindt u informatie en tips over alles wat met water te maken heeft. Wat moet u doen wanneer het riool in uw straat overbelast is na een hoosbui? Hoe kunt u drinkwater besparen in tijden van droogte? Hoe is de actuele kwaliteit van het zwemwater in de omgeving? Ook vindt u via het Waterloket tips om uw tuin klimaatbestendig te maken.
Tegelwippen
Een eerste stap bij het vergroenen van uw tuin is tegelwippen, onder het motto: tegel eruit, plant erin. Regenwater wordt in een groene tuin veel makkelijker door de bodem opgenomen. Daarmee verkleint u de kans dat het rioolsysteem de watertoevoer niet meer aankan na een van de felle buien die we tegenwoordig steeds vaker zien. Bovendien is een groene tuin een stuk kt3://page?uid=5oeler wanneer het heet is.
Leuk om te weten: Bloemendaal doet mee aan het Nederlands kampioenschap tegelwippen(Verwijst naar een externe website). Als we met z’n allen flink aan het wippen slaan, werken we niet alleen aan een klimaatbestendige gemeente, maar worden we misschien wel kampioen. Om de drempel naar een groene tuin verder te verlagen, haalt de gemeente de gewipte tegels op met de tegeltaxi.
Meer groen
Als de tegels zijn afgevoerd, is het tijd om het zand dat eronder ligt te verrijken met tuinaarde of compost. Dan komt het leukste deel: planten, struiken of zelfs bomen planten. Gras inzaaien of graszoden leggen kan natuurlijk ook. Online zijn er volop ideeën te vinden voor de aanleg van een heerlijke groene tuin. Vogels, vlinders en bijen doet u een groot plezier met onbespoten, inheemse planten. Op de websites van tuinmagazines(Verwijst naar een externe website) of hoveniers(Verwijst naar een externe website) vindt u vaak hele praktische tips voor een klimaatbestendige tuin.
En kijk vooral verder dan alleen de bodem! Een groen dak houdt uw huis koel in de zomer en isoleert in de winter. Het houdt water langer vast en is goed voor de soortenrijkdom: insecten en vogels zijn dol op zo’n extra veldje groen. En: u kunt bij de gemeente subsidie aanvragen(Verwijst naar een externe website) voor de aanleg van een groen dak.
Wateropslag in uw tuin
Het plaatsen van een regenton is een makkelijke manier om regenwater vast te houden. Met het opgevangen hemelwater kunt u in tijden van droogte uw tuin begieten. Met grote watertanks(Verwijst naar een externe website), infiltratiekratten of een wadi(Verwijst naar een externe website) maakt u uw tuin nog klimaatbestendiger.
Een kleine kanttekening tenslotte bij wateropslag in uw tuin: houd hierbij goed in de gaten dat stilstaand water (bijvoorbeeld restjes regenwater in bloempotten of bakken) muggen de kans biedt om eitjes te leggen. In dit filmpje van de NOS(Verwijst naar een externe website) wordt gewaarschuwd voor de tijgermug, die door het warmere en nattere weer vaker in ons land voorkomt. Tijgermuggen kunnen ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts. Die kans is nu nog klein. Door restjes water steeds even bij uw planten te gieten, blijft dat ook zo.