Groep 7 in actie voor meer biodiversiteit in het Bloemendaalse Bos

Afgelopen vrijdag was er een hoop activiteit in het Bloemendaalse Bos. Groep 7 van de Bos en Duinschool was hard aan het werk, onder begeleiding van de Vrienden van het Bloemendaalse Bos en medewerkers van de gemeente Bloemendaal. Samen hebben zij 150 bomen en struiken geplant. Inheemse soorten, die hier van nature thuishoren. Ze dragen bij aan een gezonder bos en verbeteren de leefomgeving voor kleine diersoorten.
De gemeente Bloemendaal voerde groot onderhoud uit in het bos de afgelopen weken. Bezoekers hebben het ongetwijfeld al gemerkt, er waren open stukken ontstaan. Door het weghalen van jonge, snelgroeiende struiken (zoals bramen) en het snoeien van dode takken is er meer licht en ruimte in het bos ontstaan. Dit onderhoud is essentieel om de biodiversiteit te verbeteren en het bos gezond te houden.
Waarom dit onderhoud?
Een gezond bos heeft onderhoud nodig. In het Bloemendaalse Bos overheerste lange tijd één plantensoort, wat ten koste ging van de biodiversiteit. Om dit te verbeteren zijn er ruim 1300 nieuwe struiken en bomen geplant. Dit zijn inheemse soorten, die van nature voorkomen in deze omgeving, zoals de eik, beuk, vlier, meidoorn, sleedoorn en hazelaar. Deze planten trekken verschillende vogels, insecten en amfibieën aan en zorgen zo voor een rijkere natuur. Ook dragen ze bij aan het uiterlijk van het bos.
Van het gesnoeide hout worden takkenrillen gemaakt. Een takkenril is een open muurtje van opgestapelde takken en stammetjes. Een natuurlijke schuilplek waar kleine dieren zich kunnen verstoppen. De takkenrillen worden verspreid op de plekken waar gesnoeid is. Op deze manier wordt niet alleen het bos verjongd, maar ook een evenwichtiger ecosysteem gecreëerd.
Samenwerking met scholen en vrijwilligers
De onderhoudswerkzaamheden zijn vrijdag 28 februari afgerond met de hulp van vrijwilligers en basisschoolleerlingen. Groep 7 van de Bos- en Duinschool hielp samen met wethouder Thessa van der Windt en ‘De Vrienden van het Bloemendaalse Bos’ bij de aanplant van de laatste 150 struiken. Het was een leerzame middag en het enthousiasme was duidelijk merkbaar; de aarde vloog door de lucht! Leerlingen kregen de kans om meer te leren over natuurbehoud en biodiversiteit. Zo werd uitleg gegeven over de verschillende bomen en planten die geplant werden, en hoe die dan precies bijdragen aan de biodiversiteit in het bos. Maar het ging ook om het belang van samenwerken en de handen uit de mouwen steken, en zo van extra waarde te zijn voor de omgeving.
Wethouder Thessa van der Windt ontving de leerlingen en bedankte iedereen voor hun inzet. “Dankzij de inzet van vrijwilligers, ambtenaren en enthousiaste schoolkinderen kunnen we het Bloemendaalse Bos verrijken. Dit bos is een geliefde plek voor velen, en samen zorgen we ervoor dat het ook in de toekomst een plek blijft van ontspanning en natuurbeleving”.
Een plek met historie en betekenis
Het Bloemendaalse Bos heeft een lange geschiedenis en een centrale rol in de gemeenschap. Generaties lang hebben inwoners hier gewandeld en genoten van de natuur. Door dit onderhoud en de aanplant van nieuwe soorten zorgen we ervoor dat het bos ook voor toekomstige generaties een waardevolle en mooie plek blijft.
De gemeente blijft zich inzetten voor het behoud en de versterking van de biodiversiteit in het Bloemendaalse Bos. In de komende jaren zullen verdere maatregelen worden genomen om het bos gezond en gevarieerd te houden, onder andere door het aanpassen van het beheerplan. Zo blijft het Bloemendaalse Bos een prachtige plek voor alle inwoners, nu en in de toekomst.
Een impressie van de middag











