Natuurvriendelijk isoleren: op weg naar een soortenmanagementplan
Goed nieuws voor inwoners die hun woning willen verduurzamen. De gemeenteraad is akkoord met de financiering van het soortenmanagementplan (SMP). Dit plan zorgt op termijn voor een (betere) bescherming van kwetsbare diersoorten in en om gebouwen in de gemeente. Met een SMP wordt het voor inwoners en gebouweigenaren makkelijker om de woning op een natuurvriendelijke manier te verduurzamen.
Veel kleinere diersoorten hebben het moeilijk. Dit komt onder andere doordat er steeds minder geschikte leefruimte voor ze is. Denk aan de vleermuis, gierzwaluw of de huismus, die graag verblijven in spouwmuren en onder daken. Op basis van de Omgevingswet is het verstoren en doden van deze dieren en het vernielen van hun verblijfplaatsen verboden. Daarom is het op dit moment nodig een omgevingsvergunning bij de provincie Noord-Holland aan te vragen voor het aanbrengen van dak-, spouw- of gevelisolatie. Voor deze vergunning is een individueel ecologisch onderzoek nodig, dat in kaart brengt welke diersoorten er aanwezig zijn. Het is een langdurig traject (1 tot 2 jaar) dat hoge kosten met zich meebrengt.
Kleine diersoorten worden in kaart gebracht
Het soortenmanagementplan (SMP) brengt hier verandering in. Het SMP is een plan waarin alle beschermde diersoorten die in en rond gebouwen leven in kaart worden gebracht, en gekeken wordt hoe deze soorten beschermd kunnen worden. De gemeente vraagt met het opgestelde SMP een gemeente brede ontheffing aan bij de provincie Noord-Holland. Daardoor hoeven inwoners en gebouweigenaren zelf geen ecologisch onderzoek meer uit te voeren bij isolatie- en verbouwingswerkzaamheden. Dit scheelt veel tijd en kosten.
Equipe Adviseurs voert deze taak uit namens de gemeente Bloemendaal. Zij brengen de verschillende diersoorten in de gemeente in kaart. De komende periode maken zij rondes door de gemeente voor tellingen van waargenomen diersoorten en een inventarisatie van verblijfplaatsen. De medewerkers van Equipe zullen bij de telling gebruik maken van specialistische scanapparatuur en zijn te herkennen aan hun oranje hesjes. De rondes zullen voornamelijk op de fiets worden uitgevoerd, en op verschillende tijdstippen op de dag en in de nacht plaatsvinden. Het ecologisch onderzoek in Bennebroek en Vogelenzang vindt plaats in 2025. Vervolgens volgt het ecologisch onderzoek in Aerdenhout, Bloemendaal en Overveen in 2026. De vergunning wordt verwacht begin 2027.
U hoeft niet te wachten met verduurzamen
Tot die tijd kunt u gewoon beginnen met isoleren. Een ecologisch onderzoek is niet langer noodzakelijk is onder de voorwaarde dat u als woningeigenaar in zee gaat met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert(Verwijst naar een externe website). Op de website van Natuurvriendelijk Isoleren(Verwijst naar een externe website) vindt u een overzicht van de bedrijven die werken volgens de NVI-methode. Deze methode houdt rekening met de diersoorten in daken en gevels. Zo draagt u bij aan het behouden van onze biodiversiteit én werkt u aan een duurzame woning.