Van afdankertje tot favoriet: Hoe u uw kleding écht een tweede leven geeft

U kent het vast wel: een trui met een gaatje, een blouse die uit de mode lijkt of een broek die net te strak zit. Voor veel mensen is dat reden genoeg om een kledingstuk weg te doen. Maar wist u dat we in Nederland jaarlijks zo’n 135 miljoen kilo textiel weggooien? Dat is meer dan 7 kilo textiel per persoon! Het merendeel verdwijnt bij het restafval en wordt verbrand, terwijl maar liefst 50% nog prima herbruikbaar is. 

Het kan geen kwaad om eens stil te staan bij de impact van onze kledingconsumptie. Maar in plaats van alleen te kijken naar wát u afdankt, is het minstens zo belangrijk om stil te staan bij hoe u omgaat met de kleding die u al hebt. Want de meest duurzame keuze? Die hangt waarschijnlijk al in uw kast.

Tweedehands is allang geen tweede keus meer

De tweedehands kledingmarkt zit in de lift – en terecht. In de afgelopen tien jaar is het aantal tweedehandswinkels in Nederland met meer dan 50% gegroeid. Inmiddels is 15% van de kledingwinkels in Nederland gericht op tweedehands, en dat aandeel groeit nog steeds. En online platforms zoals Vinted en Marktplaats maken het nog makkelijker om kleding te kopen of verkopen die nog een ronde mee kan. Niet alleen is tweedehands vaak goedkoper, het is ook dé manier om unieke stukken te vinden én verspilling tegen te gaan. En of u nu een vintage jas zoekt, een nette blouse voor op het werk of een leuke outfit voor een feestje: de kans is groot dat u iets moois vindt dat een ander niet meer draagt. 

Kledingconsumptie: de cijfers

We kopen in Nederland gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken per jaar. De kledingindustrie behoort tot de meest vervuilende sectoren ter wereld, met een hoge CO2-uitstoot, enorm waterverbruik en chemische belasting. Bovendien belandt 60% van onze oude kleding bij het restafval, en dat is echt zonde! Een gemiddeld kledingstuk wordt in Nederland 3,3 jaar gedragen. Dat was twintig jaar geleden nog bijna het dubbele. Fast fashion heeft ervoor gezorgd dat veel kledingstukken minder dan tien keer gedragen worden. Vaak wordt het daarna afgedankt en weggegooid, terwijl het nog gedragen of gerecycled kan worden.

Begin in uw eigen kast

U hoeft geen duurzame mode-expert te zijn om verschil te maken. Begin gewoon in uw eigen kast. Misschien hangt er nog een prachtige blouse achterin, of die ene fijne jeans die alleen een nieuwe knoop nodig heeft. Door opnieuw naar uw eigen kleding te kijken, ontdekt u vaak verrassend veel combinaties en mogelijkheden – zonder dat er iets nieuws aan te pas komt.

Is iets stuk? Gooi het niet meteen weg. Breng uw kleding naar een Repaircafé in de buurt, bijvoorbeeld in Overveen of Vogelenzang, waar handige vrijwilligers u graag helpen met kleine kledingreparaties. Zelf aan de slag gaan kan natuurlijk ook: met een beetje handigheid (of een YouTube-video) leert u al snel hoe u een scheurtje dichtnaait, een knoop aanzet of een zoom inkort. Echte creatievelingen kunnen upcyclen: geef een oud T-shirt een frisse kleur met natuurlijke textielverf of werk vlekken weg met een leuke patch. Transformeer een oude trui in een leuk kinderbroekje of naai van een versleten blouse een kussensloop. Zie het niet als afval, maar als een grondstof voor een nieuw item – origineel, persoonlijk én circulair.

Kleding langer mooi houden? Zo doet u dat:

Een kledingstuk dat langer meegaat, hoeft u minder snel te vervangen. Met deze tips houdt u uw kleding langer in topconditie.

  • Was op lage temperatuur om slijtage te beperken.
  • Gebruik een speciale waszak om microplastics op te vangen.
  • Hang kleding buiten op en laat het luchten in plaats van het vaak te wassen.
  • Repareer kleine beschadigingen zelf of met hulp.
  • Gebruik natuurlijke middeltjes zoals baking soda of azijn voor vlekverwijdering, in plaats van agressieve en chemische middelen.

Wat als het toch blijft liggen?

Wat u niet meer gebruikt kan een ander nog gelukkig maken. Organiseer een kledingruil met vrienden, geef uw kleding aan een goed doel of doneer het aan een kringloopwinkel. Veel winkels verkopen kleding lokaal. Wat niet verkocht kan worden kan de textielbak in — ook als het versleten of kapot is. En wist u dat ook schoenen en ander textiel in de textielbak mag? Zolang het maar schoon – geen grote vlekken –  en droog is, kan het worden hergebruikt of gerecycled.