Vijf tips voor een kerstdiner zonder verspilling

De decemberdagen staan weer voor de deur. Een tijd voor gezelligheid, samen zijn en genieten van feestelijke lekkernijen. Met deze vijf tips zet u een heerlijk en duurzaam kerstdiner op tafel. 

1. Begin met een duurzaam menu

Neem voordat u naar de supermarkt vertrekt eerst even de tijd voor het opstellen van een menu. Dit geeft u de kans om bewust inkopen te doen. Kies bijvoorbeeld voor seizoensgebonden groenten en fruit. Dat bespaart transport en de energie die nodig is om de producten vers te houden. 

Overweeg daarnaast eens een plantaardig alternatief voor tijdens het kerstdiner. Het weglaten van dierlijke producten past goed bij de kerstgedachte en verkleint bovendien de milieu-impact. Op de website van Boerschappen vindt u heerlijke vegetarische kerstrecepten ter inspiratie(Verwijst naar een externe website). Kies bijvoorbeeld voor een paddenstoelentartaar, rode wijn risotto, of gepocheerde peer in kruidige siroop van dennennaalden.

2. Koop alleen wat nodig is

Een van de grootste oorzaken van voedselverspilling tijdens de feestdagen is simpelweg te veel inkopen. Zorg daarom dat u de hoeveelheid voedsel afstemt op basis van het aantal gasten. Let hier vooral op bij voedingswaren die niet lang houdbaar zijn. Tenslotte, koop alleen wat u daadwerkelijk nodig heeft. Juist tijdens de feestdagen wordt alles uit de kast gehaald om u te verleiden tot impulsaankopen.

3. Red de restjes

Na een feestelijke maaltijd blijft er altijd wel iets over. U kunt ervoor kiezen om eten in kleine hoeveelheden op de kersttafel te zetten. Door dit pas aan te vullen als het op is, houdt u minder snel eten over. Ook bij gourmetten, fonduen en steengrillen is het slim om vlees, vis en groente in kleinere hoeveelheden op tafel te zetten en aan te vullen. Dan staat het niet te lang buiten de koelkast. 

Met de restjes kunt u de volgende dag prima nieuwe maaltijden maken. Denk aan een heerlijke soep, kerstpasta of quiche van overgebleven groenten, eventueel voor in de vriezer. Maak gemakkelijk croutons van oud brood, en geef wat overgebleven eten mee aan uw gasten. Nog meer tips voor een verspillingsvrij kerstdiner vindt u op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.(Verwijst naar een externe website) 

4. Herbruikbare aankleding en servies

Een kerstdiner zonder een feestelijke aankleding, is als een kerstboom zonder ballen. Maar ook hier kiest u makkelijk voor een diner zonder verspilling. Ga bijvoorbeeld voor items die u ieder jaar weer opnieuw kan gebruiken. Denk aan mooie katoenen servetten, herbruikbaar servies en een wasbaar tafelkleed. Heeft u iets nieuws nodig? Kijk of u dit misschien kan lenen van iemand, of snuffel eens rond op Marktplaats of in de kringloopwinkel.

5. Recycle en upcycle

Na de feestdagen kunt u uw boom een tweede leven geven door deze in de tuin te planten. Ook kunt u in de kerstvakantie uw kerstafval upcyclen. Met items zoals kapotte versiering, lege flessen en mooie voedselverpakkingen verzint u de leukste creaties!