Bewoners van pleintje slaan handen ineen voor vergroening
“Het staat er extra mooi bij nu, door alle herfstkleuren”, vertelt Taletta trots. Ze wijst naar verschillende planten die al geel en rood beginnen te kleuren. We staan op het pleintje tussen de Oranje Nassaulaan en Ernst Casimirlaan in Overveen. “Deze zomer is het echt gaan groeien. Volgend jaar zal het nog veel groener zijn. Maar we merken nu al een verschil. De hitte wordt niet meer heen en weer gekaatst van de bestrating naar de schutting,” zegt ze vervolgens. “Dat is precies waar we op hoopten.”
‘We’ gaat in dit geval over enkele inwoners, waarvan de woning aan het pleintje grenst. Zij startten een bewonersinitiatief om het pleintje te vergoenen. Het project werd vooral getrokken door Taletta van Berckel en Aagje Nicolaas. Terwijl de hond en kat rondsnuffelen tussen de plantjes vertelt Taletta hoe het allemaal tot stand kwam. (Aagje kon niet bij het interview aanwezig zijn.)
Hoe het begon
Het pleintje geeft toegang tot de achtertuinen van verschillende buren. Zij parkeren er hun auto, maar het wordt ook gebruikt als speelplein en ontmoetingsplek. “In de zomer was het stikheet op het plein, en nogal sfeerloos. Dat kon toch echt een stuk groener,” zegt Taletta. Het idee om het pleintje te vergoenen is ongeveer 6 jaar geleden ontstaan. Het plan werd niet meteen goedgekeurd. Dit had onder andere te maken met de kosten, maar ook met het ontwerp. In het eerste plan stond er een grote boom met ronde bank eromheen in het midden van het plein. Die zou voor schaduw zorgen. Helaas was dit niet haalbaar. Er parkeren ook auto’s en de doorgang moest goed vrij blijven. “Dat was wel even een teleurstelling. We moesten het ontwerp verschillende keren aanpassen om aan alle wensen te voldoen”, vertelt Taletta.
Gelukkig had ze genoeg inspiratie. Zo’n 10 jaar geleden verhuisde Taletta met haar man naar Overveen. Ze wilde groener wonen, dichter bij de natuur, met een eigen tuin. Wat begon als een beetje rommelen in haar eigen stukje groen, groeide uit tot een serieuze hobby. Na ruim 20 jaar op kantoor te hebben gewerkt gooide ze het roer om. Nu heeft ze een eigen bureau voor tuinontwerpen. In haar ontwerpen zorgt ze er altijd voor dat de tuin aantrekkelijker wordt voor dieren en insecten. Ze sluit zoveel mogelijk aan bij de natuurlijke omgeving. Ook bomen spelen een grote rol. Ze maakt een mix van verschillende hoogtes en kleur in de wisselende seizoenen. Zo ook bij dit pleintje. “Wintergroene planten, herfstkleuren of juist bloei in het voorjaar. Zo heb je altijd iets moois om naar te kijken.”
Tijd voor actie
Sinds begin dit jaar staan de planten en bomen er in. Tijdens de werkzaamheden heeft iedereen de handen uit de mouwen gestoken. De gemeente heeft de bestrating weggehaald en 3 bomen geplant. Die kregen ze cadeau. Via een subsidie van Bloemendaal Samen hebben ze verschillende planten en een sierappelboom gekocht. De andere planten hebben ze zelf verzameld*. “Via via krijg ik weleens een plantje dat over is. Ik heb ook een aantal planten uit mijn eigen tuin gehaald. Een buurman heeft wat grassen uit zijn tuin verplaatst naar de border. En de zus van Aagje neemt vaak stekjes mee. Het zal een verrassing zijn om te zien wat daar volgend jaar uit bloeit!” vertelt ze. “Je kunt wel zien dat de plantjes zeer gewaardeerd worden”, vertelt ze lachend verder, terwijl verschillende bijen en een enkele wesp druk om haar heen zoemen. De Persicaria en Hedera (klimop) trekken veel insecten aan.
Meer groen én meer verbinding met elkaar
Het initiatief is een voorbeeld van Groenadoptie. Simpel gezegd houdt dit in dat een inwoner een stuk openbaar groen in eigen beheer krijgt. Er moet dan goed worden nagedacht over het onderhoud, want wordt dan door de gemeente uit handen gegeven.
“We hebben onderling afspraken gemaakt, we gaan het pleintje echt samen onderhouden.” Ze wijst naar de rekken die hier en daar tegen de schutting hangen. “Een buurman heeft vorige maand de rekken opgehangen voor de klimplanten. Volgend jaar zal de klimop en de jasmijn tegen de rekken groeien,” vertelt ze enthousiast. “Dat zal er zo mooi uit gaan zien!” De buren pakken ook andere klussen samen op. De ene buurman repareert het voetbalgoaltje, de andere buurvrouw helpt met onkruid wieden. Door de gezamenlijke appgroep worden de verschillende taken makkelijk uitgewisseld.
Een succesvol resultaat
Taletta en Aagje zijn tevreden met het resultaat. Naast dat het er mooier uitziet, is er rekening gehouden met de veiligheid, verschillende weersomstandigheden én de biodiversiteit. Als het flink regent dan stroomt het water beter weg en de planten nemen ook water op. Als het warm is zorgen de planten juist voor verkoeling. Helemaal als de bomen groter worden en meer schaduw geven. “Deze eerste zomer hebben de kinderen al een stuk fijner buiten kunnen spelen, doordat het minder heet was op het plein. De temperatuur is nu veel aangenamer en de ouders komen er regelmatig bij zitten. Dit is al een aantal keer uitgelopen op een spontane borrel”, vertelt Taletta. Naast de positieve effecten voor de klimaatbestendigheid en biodiversiteit, heeft het hele traject dus ook een sociale impact gehad, en dit is nog steeds het geval.
Sla ook de handen ineen
Ze mogen trots zijn op het resultaat. Samen hebben Taletta en Aagje een mooie vergroening gerealiseerd waar de buurt, en de insecten en vogels lang plezier van zullen hebben. Aagje en Taletta raden andere inwoners aan om zich ook hard te maken voor meer groen in de buurt. “Let wel goed op de ligging van de nieuwe beplanting. Of het een zonnige plek is of juist schaduwrijk. Nu de kinderen hier nog vaker voetballen is er één groenstrook die het minder goed doet, omdat de planten daar te kwetsbaar zijn,” vertelt Taletta. “Ik ga hier andere planten neerzetten die het wel goed gaan doen,” voegt ze er stellig aan toe.
Groen adopteren kunt u zelf regelen(Verwijst naar een externe website). U kunt bijvoorbeeld ook een geveltuin aanleggen, of een boomspiegel adopteren. Ga eens in gesprek met de buren. Wat kan er samen gedaan worden? Wat zijn hun wensen? Met een beetje samenwerking en creativiteit kunnen we allemaal bijdragen aan een groenere en gezelligere gemeente.
* Voor de liefhebbers een opsomming van de meest gebruikte planten in de border:
klimop (Hedera), eikenblad hortensia (Hydrangea quercifolia), toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides), Persicaria, kleinere hortensia (Hydrangea little lime) anemoon honorine jobert, geranium rosanne, zegge (carex morrowii) , wolfsmelk (Euphorbia humpty dumpty). Bollen: narcissen, blauwe druifjes, allium. Bomen: Olijfwilg (Elaeagnus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), sierappel (Malus evereste)