Groene daken
Een groen dak is mooi om naar te kijken, zorgt voor vergroening en helpt bij het verbeteren van de biodiversiteit. Ook belangrijk, het draagt bij aan een beter leefklimaat en de klimaatbestendigheid van onze gemeente.
Een groen dak houdt regenwater vast, geeft extra isolatie en werkt verkoelend op warme dagen. Het kan dus ook bijdragen aan energiebesparing. Ook kun je een groen dak combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen. Nog een extra pluspunt; de levensduur van een groen dak zal, indien goed aangelegd, langer zijn doordat de dakbedekking minder snel verouderd door UV-straling.
Wat is een groen dak?
Een groen dak is een dak met plantjes erop in plaats van dakpannen of andere dakbedekking. Veel groene daken bestaan uit sedum. Dit is een onderhoudsarme vetplant die tegen verschillende weersomstandigheden kan. Het is ook een lichtgewicht plantje en daardoor zeer geschikt als beplanting op het dak. Behalve sedum zijn ook andere planten mogelijk. Het is aan te raden altijd vooraf advies van een expert in te winnen.
Vijf veel gestelde vragen
We snappen dat u staat te popelen om een groen dak te nemen! Wel adviseren wij u om bij een expert te informeren of uw dak geschikt is. Om problemen te voorkomen is het noodzakelijk dat uw dak minimaal 25 liter regenwater (waterbergend vermogen) kan opvangen.
Veel mensen die voor een groen dak gaan, kiezen voor sedum beplanting. En dat is niet zonder reden: een sedumdak is lichtgewicht en onderhoudsarm. Liever andersoortige beplanting? Houd dan rekening met meer onderhoud. Laat u sowieso adviseren of uw dakconstructie geschikt is.
Verschillende punten bepalen de prijs. Houdt er rekening mee dat een sedumdak 50 tot 85 euro per m2 kost. De kosten voor een kruidendak liggen rond de 100 euro per m2.
Bron: Milieu Centraal
Zonnepanelen en een groen dak gaan goed samen. De combinatie levert zelfs extra voordelen op. Zo gaat een groen dak langer mee én het verhoogt de opbrengst van de zonnepanelen.
Een groen dak heeft heel wat voordelen. Een groen dak isoleert, verkleint de kans op wateroverlast en is energiebesparend. Het zorgt voor biodiversiteit, werkt verkoelend en het ziet er ook nog eens mooi uit. Een groen dak is wel duurder dan een gewoon dak. Ook moet de dakconstructie het gewicht van een groen dak aankunnen. Bij verkeerde aanleg is er kans op lekkage.
Drie tips bij het aanleggen en het onderhoud
Om de kosten te drukken, kunt u eraan denken om zelf een groen dak aan te leggen. Hieronder vindt u een instructievideo met een stappenplan maar op youtube zijn nog veel meer filmpjes te vinden(Verwijst naar een externe website) (zoekterm: 'zelf je groen dak aanleggen').
Kiest u voor een professional, overweeg dan een leverancier met GroenKeur. Stichting Bouw Research (SBR) heeft een richtlijn opgesteld voor groene daken.
Controleer elk jaar of de afvoer nog goed werkt en haal onkruid weg.