Isoleer uw woning
Met een goed geïsoleerd huis verhoogt u het wooncomfort en verbruikt u minder energie. In een geïsoleerd huis heeft u minder last van kou en tocht. In de zomer blijft de woning juist koeler. Dat betekent lagere energiekosten en u bereidt uw huis ook voor op een aardgasvrije toekomst.
Het dak, muren en vloer kunt u isoleren met isolatiemateriaal, de ramen isoleert u door isolerend glas te nemen. Ook kunt u naden en kieren dichten. Hierdoor ontsnapt er minder warmte naar buiten en voelt het huis behaaglijk aan.
Overzicht van isolatiemaatregelen
Het isoleren van het dak is een belangrijke stap. Warme lucht stijgt op, daarom is het dak in de gemiddelde woning de grootste bron van warmteverlies. Als er op de verdiepingen wordt verwarmd, is het warmteverlies het grootst. U kunt het dak aan de binnenkant of de buitenkant isoleren.
Optie 1: binnenzijde dak
Bij veel huizen in gemeente Bloemendaal is het dak opgebouwd uit houten balken met planken. Het dakbeschot is vaak niet voorzien van een dampremmende laag, waardoor het isoleren aan de binnenzijde van het dak een goede mogelijkheid is.
Optie 2: buitenzijde dak
Het is vaak ook mogelijk om de buitenzijde van het dak te isoleren. Bij schuine daken wordt dit vaak toegepast wanneer de dakpannen in slechte staat verkeren en moet worden vervangen. Ook bij platte daken is isolatie aan de buitenzijde van het dak gebruikelijk. Het voordeel hiervan is dat er geen binnenruimte wordt ingenomen. Isolatie aan de buitenzijde is wel een oplossing met een hoger prijskaartje dan isolatie van de binnenzijde van het dak. Mogelijk is een omgevingsvergunning vereist. Doe de vergunningscheck op omgevingswet.overheid.nl. Bij vragen, bel de gemeente Bloemendaal op nummer 14 023.
Het isoleren van het dak en de gevels geeft vaak een hoger rendement dan het isoleren van de vloer, omdat de warmte opstijgt. Toch is het isoleren van de vloer een echte aanrader. Een geïsoleerde vloer zorgt voor een behaaglijk gevoel. Het geeft meer comfort en bespaart energie. Door het isoleren van de vloer en het dichten van de naden en kieren bij de aansluiting op de gevels kunnen klachten over tocht en warmteverlies worden weggenomen. Het isoleren van een houten vloer kan tot wel 4 graden temperatuurverschil opleveren.
Optie 1: vloerisolatie
Bij voorkeur wordt het isolatiemateriaal direct tegen de vloer geplaatst. Dat kan aan de onderkant van de vloer als er voldoende werkruimte onder de vloer aanwezig is: minimaal 35 centimeter. Het is belangrijk dat houten vloeren nog kunnen ademen.
Optie 2: bodemisolatie
Is de kruipruimte lager dan 35 centimeter en/of vochtig? Dan is het isoleren van de bodem een alternatief voor vloerisolatie. Bij bodemisolatie zit er bijna altijd een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Die lucht is behoorlijk koud en wordt geventileerd. Omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is, verliest u bij bodemisolatie dus toch nog wat warmte via de vloer en is deze optie doorgaans minder effectief dan vloerisolatie.
Het isoleren van de gevels verhoogt het wooncomfort enorm. De meeste tijd in huis brengen we in de woonkamer door, waardoor we ons meer in de buurt van de muren dan in de buurt van het dak bevinden.
Optie 1: spouwmuurisolatie
Heeft uw woning spouwmuren? Spouwmuurisolatie is relatief makkelijk uit te voeren en financieel voordelig. Het is wel belangrijk dat de spouw geschikt is voor isolatie. Door op meerdere plekken een gaatje in de muur te boren kan de spouw met een camera geïnspecteerd worden op de beschikbare breedte, eventuele vervuiling of andere zaken waar rekening mee gehouden moeten worden.
Optie 2: gevelisolatie
Spouwmuren zijn vanaf de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw toegepast. In gemeente Bloemendaal staan veel woningen die ouder zijn. In deze woningen, of in woningen waar de spouw niet geschikt is voor isolatie, bestaat wel de mogelijkheid voor binnen- of buitengevelisolatie. Binnengevelisolatie is een fl inke klus ten opzichte van het isoleren van de spouwmuur. Een goed moment voor gevelisolatie is bij een verbouwing van de woning of bij een verhuizing. Mogelijk is een omgevingsvergunning vereist. Doe de vergunningscheck op omgevingswet.overheid.nl. Bij vragen, bel de gemeente Bloemendaal op nummer 14 023.
Vanaf de jaren ’50 kwam dubbele beglazing beschikbaar op de Nederlandse markt. In de loop der jaren hebben veel inwoners het enkele glas vervangen door dubbele beglazing. Het vervangen van het (oude) dubbele glas en het eventueel nog aanwezige enkel glas is een interessante maatregel.
Het moderne HR++ glas isoleert drie keer zo goed als het oude dubbele glas en tot wel zes keer zo goed als enkel glas. Dit levert niet alleen energiebesparing op, maar zorgt ook voor veel minder koudeval van een ruit. Een HR++ ruit kan in de winterse maanden tot wel 4 graden warmer aanvoelen dan het oude dubbele glas.
Bij de karakteristieke jaren ’20 en ’30 woningen in gemeente Bloemendaal zijn de zij- en bovenraampjes vaak voorzien van glas-in-lood. Om de uitstraling te behouden met een goede isolatiegraad is het mogelijk om het glas-in-lood te laten zetten in isolatieglas. In situaties waar het niet mogelijk of wenselijk is om de uitstraling van het glas-in-lood aan te tasten kan een voorzetraam (aan de buitenzijde) of achterzetraam (aan de binnenzijde) worden toegepast.