1000e energieadvies van De Energieke Burger
Ongeveer 5 jaar geleden is de stichting De Energieke Burger opgericht. Deze groep enthousiaste en vakkundige energiecoaches geeft gratis advies aan woningeigenaren om hun woning te verduurzamen en energie te besparen. Onlangs vond het 1000e adviesgesprek plaats. Het adviesrapport werd maandag 4 november overhandigd.
Rembert Notten woont met zijn gezin aan de Oranje Nassaulaan in Overveen. Ze hebben de wens om hun woning te verduurzamen. Van de overbuurman kregen ze de tip om De Energieke Burger in te schakelen, nadat hij zelf goede ervaringen had met deze stichting. Na aanmelding bleek dat zij het 1000e huishouden zijn in de gemeente dat gratis advies krijgt.
Een mijlpaal om te vieren!
Het is aardig druk in woonkamer van het gezin. Er staan lekkere dingen op tafel en de kinderen zijn aan het spelen. Naast de bewoners zijn Nico Lommerse en Tonny Klink van De Energieke Burger aanwezig. Ook de pers is erbij en wethouder Thessa van der Windt wilde het moment ook niet missen. Zonder al teveel omhaal wordt het advies overhandigd in de vorm van een uitgebreid rapport. De Energieke Burger heeft ook een cadeautje meegebracht, een luxe CO2 meter met extra foefjes. Namens de gemeente overhandigt de wethouder een prachtige bos biologische, onbespoten bloemen van Het Landje van de Boer. Het gezin neemt alles stralend in ontvangst en de jongste uit het gezin gaat er meteen met de verpakking vandoor.
Een gebruiksvriendelijk rapport voor verdere stappen
Tijdens het adviesgesprek maakt De Energieke Burger een ronde door het huis. Alles wordt bekeken en gemeten. De plafonds, de vloeren, de muren en ramen. Maar ook de verwarmingsbron en apparaten dat het gezin gebruikt. Het vrijblijvende advies op maat geeft verschillende mogelijkheden om het huis verder te verduurzamen. “Toen wij hier kwamen wonen hebben we veel enkel glas vervangen. Maar de vloer is nog ontzettend koud,” vertelt Rembert. “Dat zal het eerste advies zijn waar we mee aan de slag gaan.” Nico Lommerse vindt dat een goed idee. “Het isoleren van de vloer behoort samen met dak- en spouwmuurisolatie, betere beglazing en zonnepanelen tot de maatregelen die de meeste besparing opleveren,’’ vertelt hij.
Succesvolle samenwerking tussen de gemeente en De Energieke Burger
De gemeente en De Energieke Burger hebben een goede samenwerking. Het doel is om het gebruik van aardgas in de gemeente zoveel mogelijk omlaag krijgen. Er valt nog veel winst te behalen doordat veel woningen nog niet (voldoende) verduurzaamd zijn. De Energieke Burger speelt hier succesvol op in door in gesprek te gaan met de woningeigenaren. Voorzitter Tonny Klink geeft aan, “we zijn heel blij met deze 1000e aanmelding, en met alle interesse die wij krijgen. Mijn motto is; Een zo laag mogelijk energiegebruik is goed voor eigen portemonnee, maar ook goed voor het milieu.”
Maak ook een afspraak met een energiecoach
U kunt ook een vrijblijvende afspraak maken voor een advies op maat. Vul het formulier(Verwijst naar een externe website) in op de site van De Energieke Burger.