Nico stond aan de basis van De Energieke Burger
Nico Lommerse uit Bennebroek raakte besmet met het duurzaamheidsvirus via zijn vriend en collega Peter Adamse. Op de fiets naar hun werk vertelde Peter over zijn weldoordachte projecten om thuis energie te besparen. En zo kwam van het een het ander.
“Peter had een uitgebreide Exelsheet uitgewerkt voor het energieverbruik van de lampen in huis”, vertelt Nico. “Wanneer je daarop voor iedere lamp afzonderlijk invulde hoe vaak deze brandde, werd zichtbaar hoeveel energie dat kostte.” Zelf had Peter al zijn lampen inmiddels vervangen door led. Nico raakte enthousiast, deed hetzelfde, en kon dankzij zijn schema zien dat hij in acht maanden tijd die investering alweer had terugverdiend.
De Energieke Burger
Samen gingen Peter en Nico naar een lezing van Pieter Bergmeijer over energiebesparing. “Na afloop spraken we hem aan en al snel besloten we met z’n drieën een stichting op te richten om buurtbewoners te helpen hun energierekening te verlagen. Dat werd De Energieke Burger(Verwijst naar een externe website).” De drie volgden een training tot energiecoach via Coöperatie Hoom(Verwijst naar een externe website) en startten daarmee een vrijwilligersnetwerk dat inwoners van de gemeente Bloemendaal onafhankelijk advies geeft over energiebesparingsmaatregelen in huis.
Inmiddels zijn we vijf jaar verder en loopt De Energieke Burger al richting de duizend adviesaanvragen. Hoeveel adviesgesprekken Nico zelf heeft gevoerd, kan hij precies nazoeken: 136. Er zijn nu twintig energiecoaches in de gemeente, vertelt hij. Tragisch is wel dat beide andere initiatiefnemers van De Energieke Burger binnen twee jaar na oprichting vrij kort na elkaar plotseling overleden. “Dat doet wat met je”, erkent Nico. “Maar ik zet ons werk graag voort. Er zijn ongeveer 10.000 woningen in Bloemendaal, dus we kunnen nog even vooruit.”
Uiteraard is de meeste (energie)winst te behalen in woningen die wat ouder zijn. “Nieuwe woningen worden al gasloos opgeleverd”, zegt Nico. “Daar kun je vooral nog besparen door bewust met stroom om te gaan. Maar in gasgestookte huizen waar de isolatie nog niet op orde is, valt vaak een hoop te verbeteren.”
Energiebesparingstabellen
Ook zijn eigen hoekwoning uit 1987 pakte hij grondig aan. Er liggen al twee geprinte tabellen klaar op tafel om dat te illustreren. “Kijk, ik heb het opgesplitst naar investeringen om gas- en stroomverbruik terug te dringen”, laat Nico zien. De meest in het oog springende investering is die in 2018. Nico liet toen vloerwarming aanleggen, de ramen in de woonkamer vervangen door triple glas en een pelletkachel plaatsen voor bijverwarming. Totale investering: 18.000 euro. Jaarlijkse besparing: 475 euro. Gemiddeld beloopt de terugverdientijd voor de besparingsmaatregelen op gasverbruik 11,2 jaar, volgens Nico’s overzicht. Maar terugverdientijd is niet het belangrijkste, vindt hij. Voor Nico en zijn vrouw tellen vooral wooncomfort, klimaatimpact en een lagere energierekening.
Nico: “Die pelletkachel was behoorlijk duur, maar de warmte die eraf komt is heerlijk”. Om dat te demonstreren drukt hij op een knop aan de zijkant van de kachel, waarop prompt een klein stapeltje houtpellets in een kommetje achter het kachelvenster valt en vlamvat. Binnen een minuut brandt er een gezellig vuurtje. Helemaal veilig, achter glas. “De warmte bereikte eerst de keuken niet”, vertelt Nico. Trots toont hij de twee kleine ventilatoren die op de kachel staan om de warme lucht verder de kamer in te blazen. Eén van de twee werkt op warmte uit de kachel. De ventilator ziet er aandoenlijk uit, maar draait niet. “Daar moet hij wat langer voor branden dan nu”, legt Nico uit.
Zeer lage energierekening
Alles bij elkaar liep het energieverbruik in huize Lommerse terug van 1.709 kuub gas en 8.090 kWh stroom in 2017 naar 330 kuub gas en 214 kWh stroom vorig jaar. “Het is geweldig om ook anderen te enthousiasmeren voor dergelijke maatregelen”, vindt Nico. “En dat hoeft ook niet altijd de hoofdprijs te kosten. Mijn schoonzoon en ik hebben onze zolder en de praktijkruimte van mijn vrouw Marie-José, die aan huis werkt als natuurgeneeskundige, zelf aangepakt met isolatiedekens. Dat kostte hooguit 2.000 euro. De jaarlijkse besparing is bijna de helft van dat bedrag.”