Een warm huis met een (hybride) warmtepomp

We stappen over op duurzame energiebronnen en nemen langzaam afscheid van aardgas. Aardgasvrij wonen betekent dat er geen aardgas meer gebruikt om te douchen, te koken of je woning te verwarmen. 

De meeste huizen worden nu verwarmd met een cv-ketel die op aardgas werkt. Een duurzaam alternatief is een (hybride) warmtepomp. Deze verwarmt je huis zonder aardgas. Of de warmtepomp werkt slim samen met je cv-ketel, waardoor er veel minder aardgas wordt gebruikt. Dit heet een hybride warmtepomp. 

Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel op gas. De warmtepomp gebruikt stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. U bespaart ongeveer 60 tot 70 procent op het gasverbruik voor verwarming van de woning. 

Een hybride warmtepomp is geschikt voor bijna iedere woning. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe beter de resultaten. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. U zit dus nooit in de kou. De cv-ketel zorgt daarnaast voor het warme water in de badkamer en keuken.

In gemeente Bloemendaal is een hybride warmtepomp vaak zeer geschikt. Oudere huizen hoeven nog niet volledig geïsoleerd te zijn om al wel direct voor een grote besparing te zorgen. Bij veel huizen is er ruimte om een buitenunit te plaatsen op het dak of in de tuin. Een hybride warmtepomp heeft zich vaak al in enkele jaren terugverdient, zeker als de gasprijzen in de toekomst stijgen. 

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit zorgt voor de verwarming van uw huis en het warme water in de keuken en badkamer. Deze warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht te halen. Met een volledig elektrische warmtepomp kan uw woning op een energiezuinige manier van het aardgas af.

 Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor huizen met redelijk tot (zeer) goede isolatie. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water. U combineert hem met vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren die veel warmte kunnen afgeven. 

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit is veel duurder in de aanschaf en installatie dan een hybride warmtepomp. Een goed moment voor het plaatsen van een volledig elektrische warmtepomp kan zijn op het moment dat er een grote verbouwing of renovatie van de woning plaatsvindt. Er zijn ook andere soorten warmtepompen op de markt, bijvoorbeeld die warmte uit de bodem halen. Deze opties zijn vaak minder financieel aantrekkelijk dan de warmtepomp die warmte uit de lucht haalt.

Bij een warmtepomp met buitenunit maakt de ventilator van de buitenunit geluid als de warmtepomp aan staat. Bij de nieuwste generatie warmtepompen is dit geluid aanzienlijk minder hoorbaar geworden. Voorkom mogelijk geluidsoverlast voor uzelf en voor de buren en zet de buitenunit op een slimme plek neer. Er zijn geluiddempende kasten die om de buitenunit heen gezet kunnen worden. Op de website van Milieucentraal staan nog meertips om geluid van de warmtepomp te verminderen(Verwijst naar een externe website) 

Warmtepomp Subsidie

Heeft u een (hybride) warmtepomp laten installeren en hiervoor de landelijke ISDE-subsidie ontvangen? Gemeente Bloemendaal maakt het mogelijk om een extra subsidie van 250 euro aan te vragen.

Ga naar de subsidie

Is een (hybride) warmtepomp iets voor u?

Meestal wel. Welke type warmtepomp het meest geschikt is hangt af van uw budget en gewenste wooncomfort. Maar ook de isolatiegraad is belangrijk. Voor nieuwbouwwoningen en huizen die goed geïsoleerd zijn is een elektrische warmtepomp een slimme keuze. Een hybride warmtepomp kan ook voordeel opleveren in minder goed geïsoleerde huizen. Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe meer voordeel het oplevert. Isoleren is daarom ook een goed idee, en kan altijd in stappen gedaan worden. Een geïsoleerde woning brengt meer comfort. In de winter blijft het lekker warm en in de zomer blijft de woning juist koeler.

Komt u er zelf niet helemaal uit? 

Vraag De Energieke Burger(Verwijst naar een externe website) om hulp. Deze stichting bestaat uit deskundige vrijwilligers uit de gemeente. Ze komen graag bij u langs voor een gratis en vrijblijvend advies om uw woning te verduurzamen. U kunt ook de keuzehulp(Verwijst naar een externe website) invullen op Verbeterjehuis.