Kartrekker Olaf zet autodelen met de buurt in de versnelling

In Overveen wordt binnenkort de eerste buurtdeelauto geplaatst. De gemeente stimuleert deelmobiliteit en bij voorkeur een sociale vorm van autodelen. Deze vorm van autodelen kan alleen slagen als bewoners zelf het initiatief nemen. Dat is precies wat Olaf Wit deed. Hij nam het op zich om zijn buurt te enthousiasmeren én maakte zo meteen kennis met zijn buren

De bakfiets staat in de voortuin, naast de kinderfietsen. “Geen elektrische hoor,” zegt Olaf lachend. “Ik moet gewoon nog zelf trappen.” Maar dat vindt hij geen probleem. Hij is een echte fietsfanaat. Als industrieel ontwerper is hij betrokken bij het ontwikkelen van een circulaire E-bike. “Ik ben dagelijks bezig met circulaire processen. Hoe kunnen we minder verspillen en producten slimmer gebruiken?” Diezelfde gedachte past hij toe op autobezit. “Het is eigenlijk vreemd dat zo’n duur apparaat bij zoveel mensen voor de deur staat en vaak maar weinig wordt gebruikt. Dat is niet echt efficiënt.” Olaf heeft daarom al langere tijd de wens om zijn eigen auto weg te doen en gebruik te maken van een deelauto. “Ik ben heel blij dat het nu van de grond komt. Ik kijk er echt naar uit!”. 

Van groenere tuin naar deelauto

Olaf en zijn vrouw Hiske wonen nu een jaar in Overveen, samen met hun kinderen Serge en Anna. Het zonnetje schijnt de woonkamer in en de boom in de achtertuin zit vol bloesem. Op tafel staat een schaaltje met koekjes en chocolaatjes. Anna speelt met het houten koffiezetapparaat. Als iedereen koffie heeft – met een knalroze houten taartje – kunnen we beginnen. 

“Ik kwam eigenlijk per toeval op het deelauto-project,” vertelt hij. “We woonden hier net een paar maanden. Ik zocht online naar ideeën om onze tuin te vergroenen en kwam op de website van Bloemendaal zet Stappen. Daar stond een uitnodiging voor een informatieavond over autodelen. Ik heb me meteen aangemeld.” Omdat zij de auto nauwelijks gebruiken – ongeveer twee keer per maand, zo’n 6000 km per jaar – was de stap naar autodelen voor Olaf en Hiske logisch. “Mijn vrouw en ik pakken meestal de fiets, en anders reizen we met de trein. Het station is op loopafstand.”

Eerdere ervaringen met commerciële deelauto’s vielen tegen. “Ik vond het vrij prijzig, en de auto was niet altijd schoon of beschikbaar. Tot nu toe hebben we onze eigen auto dan ook niet weggedaan. Ik wil wel een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor een eigen auto. Maar ik denk dat het autodelen met de buurt goed bij ons past,” vertelt hij verder.

Een auto delen is praktisch én verbindend

De informatieavond werd georganiseerd door de gemeente en deelautocoöperatie MobiGo. Autodelen via MobiGo heeft een groot sociaal element. Een vaste groep buurtbewoners deelt samen een elektrische auto. De deelnemers  kunnen het gebruik van de deelauto met elkaar afstemmen en overleggen. De auto reserveren en gebruiken gaat via een aparte app van MobiGo. “Ik was meteen enthousiast. Deze manier van autodelen doe je samen met de buurt. Dat maakt het veel persoonlijker en het verbindt buurtbewoners met elkaar. Dat vind ik echt een pluspunt,” vertelt Olaf enthousiast. “Na de informatieavond wist ik meteen dat ik graag zo’n deelauto wilde in de buurt.” Hij ondernam zelf actie. “Ik heb actief geflyerd in de buurt, samen met een andere buurvrouw die ook meteen enthousiast was,” licht hij toe. “Op de flyer heb ik mijn eigen contactgegevens gezet. Het was mijn persoonlijke oproep aan buren om zich aan te melden voor het autodelen. Ik heb heel wat telefoontjes gekregen, heel veel mensen hebben interesse. Gelukkig hebben verschillende mensen zich ook daadwerkelijk aangemeld, en kunnen we binnenkort van start!”

Hij vindt het best opvallend dat er ook veel mensen zijn die interesse hebben, maar zich nog niet hebben aangemeld. “De gemeente maakt het extra aantrekkelijk om het autodelen uit te proberen. De eerste 15 deelnemers kunnen het 6 maanden proberen voor maar 3,50 euro per maand. En krijgen de eerste maand 50 euro rijtegoed. Dat is een mooi aanbod,” vindt Olaf.” Het hele traject was in elk geval een hele mooie manier om zijn buren te leren kennen. “Door het flyeren heb ik zoveel buurtbewoners ontmoet. Om die reden al is het voor mij nu al een succes. Ik voel me meteen meer thuis hier,” zegt hij lachend. 

Voordelen van autodelen

Naast het sociale aspect ziet Olaf meer voordelen in het autodelen. “De kosten van een eigen auto zijn hoog. Je hebt te maken met verzekering, belasting, onderhoud... en dat allemaal voor een ding dat je misschien maar een paar keer per maand gebruikt,” vertelt hij. “Met autodelen betaal je alleen voor wat je echt gebruikt. Het is veel efficiënter en voor ons ook goedkoper. Bij MobiGo betaal ik een relatief laag maandbedrag. En vervolgens alleen de uren dat we de auto gebruiken en de gemaakte kilometers.” Olaf onderzocht via de website van de ANWB wat hij op jaarbasis ongeveer kwijt is aan zijn eigen auto. Daarna berekende hij via de site van MobiGo wat een deelauto aan kosten meebrengt. In zijn geval levert het een mooie besparing op. Maar ook de duurzame kant van autodelen vindt hij een groot voordeel. “Nu gebruik ik een vervuilende benzineauto. Ik wil eigenlijk elektrisch rijden, maar de investering is voor mij te groot en onnodig omdat we de auto weinig gebruiken. De deelauto is elektrisch, dus dat is ook een pluspunt,” legt hij uit.

De deelauto vervangt vaak de eerste of tweede auto

De ervaring in andere gemeenten waar MobiGo actief is, leert dat als de auto er eenmaal staat, dat het dan een blijvertje is. Voor veel mensen is het een vervanging van een tweede auto of – zoals bij Olaf – een eerste auto. In beide gevallen leidt het autodelen sowieso tot een bewuster gebruik van een auto. Hiske en Olaf verwachten de deelauto slechts af en toe te gebruiken. "Ik denk dat we hem vooral voor de grotere ritten zullen gebruiken, misschien een paar keer per maand voor de langere reizen," zegt Hiske. Ze denken dat het autodelen ze goed gaat bevallen maar houden een slag om de arm. “We doen onze eigen auto nog niet weg. We gaan het eerst goed uittesten. We moeten het gevoel hebben dat we er echt op kunnen rekenen. Maar als dat het geval is gaan we onze eigen auto verkopen. Even kijken wat we dan gaan doen met de vakanties…” 

 “Het liefst ga ik op fietsvakantie, maar dat brengt ook weer zijn eigen uitdagingen met zich mee, vertelt Olaf. “Mijn ouders wonen in het buitenland, op het platteland. Dat is echt een autobestemming,” vult Hiske aan. “Ik zou toch nog wel een auto nodig hebben voor vakanties en familiebezoek.” Gelukkig heeft MobiGo hier ook een passende oplossing voor, waaronder de mogelijkheid om de deelauto te gebruiken voor vakanties. De deelnemers kiezen per buurt welk autotype de voorkeur heeft. Dit kan ook een grote auto zijn met trekhaak, bijvoorbeeld.  “Ik moet nog wel even ervaren hoe dat precies werkt,” zegt Olaf. Maar op vakantie gaan doe je maar 1 keer per jaar. Ik vind het niet logisch om daar een auto op uit te kiezen,” concludeert hij.

De eerste deelauto krijgt een feestelijke introductie

Op 10 mei is de startdag. Deelnemers en andere geïnteresseerden kunnen dan een proefritje maken met de auto en elkaar leren kennen. De startdag vindt plaats op een parkeerterrein aan de Kastanjelaan in Bloemendaal waar voldoende ruimte is. MobiGo is ook aanwezig om vragen te beantwoorden. (Meer informatie over de startdag vindt u bij Deelvervoer.) “Ik zal natuurlijk ook aanwezig zijn bij de start,” zegt Olaf blij. “Ik kan niet wachten om het te proberen. En ik hoop dat nog meer mensen enthousiast worden als we eenmaal gestart zijn. Dan is het echt zichtbaar en concreet. De deelnemers kunnen dan ook uit eigen ervaring vertellen of het echt goed bevalt.”

Duurzame stappen nemen geeft voldoening

Het is een mooie gedachte dat je spullen kunt delen met elkaar, vindt Hiske. “In Denemarken zie je bijvoorbeeld initiatieven zoals een buurt barbecue of een wasmachine die je met een heel complex deelt. Dat is eigenlijk zo logisch om te doen. Ik vind dat echt super inspirerend,” vertelt ze. Tijdens het gesprek over autodelen komen er ook andere onderwerpen voorbij, die voor Olaf en Hiske vanzelfsprekend zijn. Zo kopen ze kopen bewust 2e hands cadeaus. “Zo’n 2e hands Lego set via Marktplaats is net zo mooi, en de kinderen zijn er even blij mee,” vertelt Olaf. En ze kopen hun boodschappen zoveel mogelijk biologisch in. Olaf probeert ook daarin verschillende dingen uit. “Daar zit voor mij ook de lol in, om uit te zoeken wat goed werkt en wat goed bevalt. Ik kan mij wel echt vastbijten in een onderwerp en er dan heel enthousiast over worden, er helemaal induiken,” vertelt Olaf. “Nou, hij maakt heel weloverwogen een beslissing, vind ik,” vult Hiske aan. Olaf is iemand die van aanpakken houdt, dat is duidelijk. “Als ik zelf iets kan repareren of maken dan haal ik daar veel voldoening uit. Dan geniet ik er ook meer van. En in dit geval zorgt het ook voor meer verbinding en woonplezier dus dat is helemaal mooi."

“Het volgende project is onze woning. Daar hebben we nog niet zoveel aan gedaan. Ik ben nu aan het kijken wat de mogelijkheden zijn,” vertelt Olaf. “Maar ik zag op jullie website iets over De Energieke Burger. Daar wil ik wel een afspraak mee maken. Ik ben benieuwd welke adviezen zij geven.” Maar eerst gaan ze de tuin afmaken. Daar begon het eigenlijk allemaal mee, toch? “De tegeltaxi is vorige week langsgekomen. We hebben onlangs 300 tegeltjes gewipt uit de tuin. Daarom lijkt het nu op een grote zandbak. Maar daar gaan we natuurlijk nog iets voor terugplaatsen, gras en plantjes,” vertelt Hiske met een glimlach. 

Olaf hoopt dat zijn enthousiasme voor autodelen anderen in zijn buurt zal inspireren om ook mee te doen. "Er is nog ruimte voor meer deelnemers. En we kunnen altijd nog een deelauto bijplaatsen. Voor elke deelauto komt er ook weer meer ruimte op straat, omdat mensen een eigen auto wegdoen,” vertelt hij. “Dan is er ook meer plek voor groen en spelen. Dat zou ik een mooi resultaat vinden.”

Goed om te weten: Ook in Bloemendaal wordt een eerste deelauto geplaatst en is er nog ruimte voor meer deelnemers. 
Aanmelden voor autodelen kan op de pagina voor Bloemendaal op de website van MobiGo.(Verwijst naar een externe website) Wilt u eerst weten of autodelen iets voor u is? Bereken uw huidige autokosten via de website van de ANWB(Verwijst naar een externe website) en kijk op de website van MobiGo(Verwijst naar een externe website) voor meer informatie en de tarieven voor het autodelen met de buurt.